Leuk, een fotoshoot, en wat nu?
Heb je interesse in een fotoshoot of hebben we al een afspraak gemaakt, dan is het wellicht fijn om alvast iets te lezen over hoe dat bij mij in zijn werking gaat. Daarom heb ik hieronder wat informatie geplaatst over mijn werkwijze.
Ook vermeld ik enige afspraken waaraan zowel ik als fotograaf als jij als geportretteerde zich dienen te houden. Gaan we samen een shoot doen, dan heb je de link naar deze pagina van mij ontvangen en ga je akkoord met deze afspraken.

Vooraf
Samen bepalen we de locatie; dit kan een openbare (buiten)locatie zijn of juist een studioshoot in de studioruimte die ik huur in Woerden. Ook kijken we wat de stijl zal zijn, stellen we eventueel samen een moodboard samen en als gewenst nemen we de kledingkeuze door.

Tijdens de fotosessie
Ontspanning is het belangrijkste. Buiten het feit dat je er graag een aantal mooie foto’s aan wilt overhouden, vind ik het erg belangrijk dat de fotosessie zelf in een ontspannen sfeer plaatsvindt.
Je moet er met plezier op terug kijken; ben je relaxed tijdens de shoot, dan zie je dat ook terug op de foto’s.

Voordat we beginnen geef ik aan hoe ik de opbouw in gedachten heb en nemen we samen door hoe we het gaan aanpakken. Mocht het nodig/gewenst zijn dan help ik je bij poseren.
Tussendoor laat ik regelmatig zien wat de resultaten zijn. Dat geeft jou een beeld van waar we mee bezig zijn en of het naar tevredenheid is. Eventueel doe je één of meerdere kledingwissels als het mogelijk is.

Na afloop van de fotoshoot
Ik maak een voorselectie van de foto’s en zorg dat je deze binnen enkele dagen via een website kunt inzien zodat jij
zelf de definitieve selectie kunt maken (voorzien van een wachtwoord dus exclusief voor jou toegankelijk).
Dit zijn onbewerkte foto’s, voorzien van een logo, deze kan/mag je nog niet gebruiken om ergens te plaatsen.

Je maakt een selectie van maximaal 10 foto’s (of meer als overeengekomen, zie verderop op deze pagina) en geeft aan mij door als je dit hebt gedaan. Ik ga deze foto’s dan bewerken en stuur ze je toe in klein formaat voor social media, maar ook in groter formaat voor prints tot ca. 20x30cm als dat gewenst is.

Doorlooptijd tussen het doorgeven van je selectie en aanleveren van de bewerkte foto’s door mij is maximaal 2 weken, vaak sneller.
Deze definitieve foto’s zullen niet zijn voorzien van een logo of naamsvermelding in beeld.

Tarieven
Heb ik jou benaderd voor een fotoshoot of zijn we overeengekomen dat een samenwerking tot een interessante aanvulling van beider portfolio’s kan leiden, dan zijn er geen kosten verbonden aan de fotoshoot. Beide partijen investeren tijd in de fotoshoot, met de foto’s voor het portfolio als tegenprestatie (TfP). Ook in dit geval geldt er een maximum van 10 foto’s als resultaat.

Bij werk in opdracht of op verzoek zal ik een zeer schappelijk tarief rekenen van €75,- voor de fotoshoot, hierin zijn 10 foto’s inbegrepen. Voor elke extra foto wordt €10,- extra gevraagd.
Bovenstaand bedrag is excl. reiskosten. Hiervoor breng ik €0,25ct per km in rekening, gerekend vanaf postcode 2402MP, met aftrek van de eerste 20km.

Auteursrecht/portretrecht
Op door mij gemaakte foto’s rust copyright. Persoonlijk gebruik van de foto’s in familiekring, voor het delen op Social Media of bijv. het doorsturen naar een modellenbureau is toegestaan. De foto’s moeten worden gebruikt zoals door mij geleverd. Ze mogen dus niet bewerkt worden; hieronder vallen het bijsnijden van de beelden, het zelf converteren van kleur naar zwart/wit, retouches of kleurbewerkingen (zoals filters).

Bij het delen van de foto’s op Social Media graag mij als fotograaf vermelden. @Lowspark_pf op Instagram of @Low Spark-Foto op FaceBook.

Andersom ligt het portretrecht bij de geportretteerde. Dat houdt in dat ik als fotograaf ook niet zomaar de foto’s kan en mag gebruiken, anders dan voor promotionele doeleinden op Social Media of eigen website. Tenzij anders is afgesproken en vastgelegd.

Voor beide partijen geldt dat er wederzijdse goedkeuring moet zijn mochten de foto’s voor andere doeleinden gaan worden gebruikt. Voor commercieel gebruik door 1 van beide partijen zal er een nader overeen te komen verdeelsleutel worden gehanteerd. Doorverkoop van foto’s is niet toegestaan tenzij anders overeengekomen.

Zo, dat was veel tekst met veel informatie. Lijkt het je leuk om een fotoshoot door mij te laten doen, stuur me een berichtje!